lørdag 22. august 2009

Trier, Tyskland's eldste by

Trier (fransk Trèves) er Tysklands eldste by. Den ligger i delstaten Rheinland-Pfalz like ved grensen til Luxembourg og i nærheten av vinregionen Mosel-Saar-Ruwer. Byen ligger midt i Moseldalen omlag 100 km fra utløpet i Rhinen, og har fjellkjeden Hunsrück i sør og Eiffel i nord. Trier har rundt 105 000 innbyggere og er sete for Universität Trier, grunnlagt 1483, regionalforvaltning, foruten et romersk-katolsk bispedømme, Trier bispedømme.

(wikipedia)

På Markusberget, står denne Maria statuen, og vaktar byen


for å koma inn til sentrum, må ein over ei av smale bruene
her er det kø store deler av dagen - bruene er nok ikkje bygde for dagens trafikkelva Mosel renn langs byen

Porta Nigra (den sorte porten, lokalt mest omtalt som Porta) er en stor romersk byport i den tyske byen Trier, og byens fremste varemerke. Den finnes på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Porta Nigra ble bygget omkring 180 e.Kr. i den da romerske byen Augusta Treverorum. Navnet er avledet av bygningens dunkle farve, som oppstod gjennom sandstenens forvitring.
(wikipedia)


med sine mange statuergamle byggmange torgyrande folkelivog utekafear, er byen ein koselig byEit av dei eldste husa i byen, som ennå har behalde ein del av det gamle. Legg merke til døra, i andre etasje. Før hadde dei ingen dører eller vindauga i første etasje. Dei hadde stige opp til døra i andre etasje, den drog dei inn om kvelden slik at ingen skulle koma seg inn i huset om natta.

Dette er det siste av mine reisebrev for i år.

1 kommentar: